MMF: Rast cijena crnogorskih euroobveznica na tržištu nije dobar signal

Bez autora
Mar 01 2012

Na sastanku guvernera Centralne banke Crne Gore CBCG Radoja Žugića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda je konstatovano da je pogoršana ekonomska situacija u Crnoj Gori, kao i u zemljama najvažnijim partnerima Crne Gore. Predstavnici MMF-a istakli su da su neophodne promjene u fiskalnoj politici, kao i kod instrumenata fiskalne politike. MMF je sugerisao da je Crnoj Gori potreban određen zaštitni fond (fiskalne rezerve) radi povećanja kredibiliteta politike, a naročito imajući u vidu da Crna Gora koristi euro i da su instrumenti monetarne politike ograničeni. Takođe, predstavnici MMF-a su istakli da rast cijena crnogorskih euroobveznica na sekundarnom tržištu, nije dobar signal.

MMF: Rast cijena crnogorskih euroobveznica na tržištu nije dobar signalNa sastanku guvernera Centralne banke Crne Gore CBCG Radoja Žugića i delegacije Međunarodnog monetarnog fonda je konstatovano da je pogoršana ekonomska situacija u Crnoj Gori, kao i u zemljama najvažnijim partnerima Crne Gore.

Iz CBCG je saopšteno da su predstavnici MMF-a istakli da su neophodne promjene u fiskalnoj politici, kao i kod instrumenata fiskalne politike.

"MMF je sugerisao da je Crnoj Gori potreban određen zaštitni fond (fiskalne rezerve) radi povećanja kredibiliteta politike, a naročito imajući u vidu da Crna Gora koristi euro i da su instrumenti monetarne politike ograničeni. Takođe, predstavnici MMF-a su istakli da rast cijena crnogorskih euroobveznica na sekundarnom tržištu, nije dobar signal", saopšteno je iz CGCB.

Navodi se da je delegacija MMF-a izrazila spremnost da ukoliko se Crna Gora obrati sa zahtijevom za aranžman sa MMF-om, u vrlo kratkom roku započnu sa pregovorima.

Delegaciju MMF-a primio je danas i ministar finansija Milorad Katnić.

Na sastanku je razmatrana aktuelna situacija u makroekonomskoj i fiskalnoj situaciji, kao i stanje u bankarskom sektoru.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je bilo riječi o fiskalnim pravilima i stanju duga, izvršenju i planiranju budžeta, kao i o srednjeročnim projekcijama budžeta.

Uslijed negativnog razvoja situacije u euro zoni, obostrano je potvrđena neophodnost nastavka vođenja oprezne fiskalne politike, kao i održavanja istog kursa makroekonomske politike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik